VEELGESTELDE VRAGEN

Het Caermersklooster is voor publiek geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur (de ticketbalie sluit om 17 uur). Het Caermersklooster is gesloten op maandag, op 24, 25, 31 december en op 1 januari.

Waar koop ik tickets?

U koopt uw ticket online, via de tab ‘bezoek ons’ op deze website, of direct aan de kassa van de tentoonstelling in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6 (Patersholwijk), 9000 Gent (België). Om eventuele wachtrijen te vermijden, is het aangeraden om uw tickets op voorhand aan te kopen, dan krijgt u gegarandeerde toegang op de gewenste datum en tijdslot (ochtend- of middagdeel).

Op de dag zelf is het niet mogelijk om online tickets te kopen. Er zijn eventueel nog tickets aan de kassa verkrijgbaar.

Hoeveel kost een ticket? Voor wie gelden speciale tarieven?

Voor een kaartje betaal je als volwassene € 10,00 per ticket.

Jongeren tussen 18 en 26 jaar, senioren vanaf 60 jaar en groepen vanaf 10 personen betalen € 7,00 per ticket. Houders van een lerarenkaart, personen met een beperking, personeel van Provincie Oost-Vlaanderen en VAB-leden eveneens, op vertoon van lidkaart.

Voor jongeren tot en met 18 jaar, pers en gidsen (op vertoon van legitimatie) is de tentoonstelling gratis. Dit geldt eveneens voor leden van ICOM en OKV, begeleiders van personen met een beperking en houders van een Davidsfonds cultuurkaart. Studenten krijgen gratis toegang op vertoon van studentenkaart en verstrekking van email adres.

Wat is inbegrepen in de ticketprijs?

Het bezoek aan de tentoonstelling en het gebruik van een audioguide en bezoekersgids zijn inbegrepen in de prijs. Ook bezoek aan de educatieve tentoonstelling ‘Lam Gods’ (in hetzelfde Caermersklooster) is inbegrepen.

Kinderen van 5 tot 12 jaar (vergezeld van hun ouders of volwassen begeleider) krijgen een knapzakje in gebruik vol wonderlijke opdrachten en geluksbrengers. Gratis op te vragen bij de ingang van de tentoonstelling – alleen in het Nederlands – 1 pakket per gezin – na afloop weer inleveren aan de balie aub.

Moet ik langs de kassa (balie) als ik gratis naar binnen mag?

Ook als u gratis naar binnen mag, haalt u een ticket op bij de balie of bestelt u die online.

De voorrangsregeling geldt overigens ook voor bezoekers met gratis toegang en pashouders zoals City Card Gent, OKV-leden, ICOM-leden, gidsenkaarten,… U kunt zonder extra kosten, online of aan de kassa, uw ‘tijdslot’ reserveren en uw (gratis) toegangsbewijs printen of (vantevoren) afhalen.

Wanneer kan ik de tentoonstelling bezichtigen?

De tentoonstelling loopt van 17 juni 2016 tot 1 januari 2017.  De tentoonstelling is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur – laatste tickets beschikbaar tot 17 uur. Gesloten op maandag en 24,25, 31/12 en 1/1.

Wat bedoelt u met 'tijdslot'?

In overeenstemming met de maximale capaciteit van de tentoonstelling worden de tickets met 2 tijdsloten verkocht: tickets voor toegang tussen 10 – 14 uur en voor toegang tussen 14:00 – 17:00 uur. Bezoekers kunnen dus hun bezoek  plannen en hiermee overeenkomstig tickets aanschaffen.

U kunt binnen dat tijdslot op ieder moment de tentoonstelling in. Eenmaal binnen mag u zo lang blijven als u wil (de tentoonstelling sluit wel om 18 uur). Tickets blijven geldig buiten het gereserveerde tijdslot, maar een onmiddellijke toegang wordt dan niet meer gegarandeerd. Houd dan dus rekening met eventuele wachttijden voor de tentoonstelling.

 

Kan ik ook vooraf of achteraf op rekening betalen?

Het is niet mogelijk uw bezoek op rekening te betalen. Tickets worden direct online of aan de kassa afgerekend.

Indien groepen met meer of minder zijn dan aanvankelijk gereserveerd, dan zal dat verrekend worden aan de kassa. Ook totale annulatie van een bezoek is mogelijk tot 7 dagen voor datum van het geplande bezoek. De reeds betaalde sommen zullen dan volledig teruggestort worden.

Kan ik een ticket ruilen/geld terugkrijgen?

U kunt uw ticket tot het einde van de tentoonstelling (1-1-2017) gebruiken. Vrijkaarten zijn niet in te wisselen voor geld.

Kan ik aan de kassa toegangstickets voor een andere dag kopen?

Ja, u kunt aan de kassa tickets kopen voor een willekeurige andere dag. U heeft dan ook voorrang en kunt direct doorlopen naar de toegangscontrole.

Kan ik bagage meenemen of ergens achter laten?

Er zijn gratis lockers ter beschikking waar u tassen en kledingstukken in alle veiligheid kunt achtergelaten.

Hoelang duurt het bezoek aan de tentoonstelling?

Elke bezoeker kan de tentoonstelling bezoeken op zijn eigen tempo. Er is geen tijdslimiet (maar om 18 uur sluiten we wel de deuren). De geschatte tijd die nodig is voor een bezoek: 1 tot 1,5 uur.

Hoelang bedraagt de wachttijd alvorens ik naar binnen kan in de tentoonstelling?

Bezoekers die hun tickets reeds op voorhand online of aan de kassa aangeschaft hebben, krijgen gegarandeerde toegang binnen het tijdslot vermeld op hun ticket.

Indien u verkiest uw tickets ter plekke aan te kopen, kan het zijn dat er wachttijden zijn naar gelang het aantal beschikbare plaatsen. Om iedereen een aangenaam bezoek te garanderen wordt een maximumcapaciteit bepaald. Ter plaatse kan het aantal beschikbare tickets dus gelimiteerd zijn.

Is de tentoonstelling toegankelijk voor mensen met een beperking?

De tentoonstelling is volledig toegankelijk voor mensen met een beperking.

Mag ik mijn huisdier meenemen naar de tentoonstelling?

Het is niet toegestaan een huisdier mee te nemen naar de tentoonstelling. Enkel assistentiehonden  zijn welkom.

Is de tentoonstelling goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer?

Het Caemersklooster is makkelijkst bereikbaar met het openbaar vervoer.

Openbaar vervoer: Tram 1: van treinstation Gent-Sint-Pieters (perron 2) naar Caermersklooster: tram 1 richting Wondelgem / Evergem. Afstappen aan halte Gravensteen. Wandel langs de Geldmunt tot deze overgaat in de Langesteenstraat (volg de bocht naar rechts) op uw rechterkant ziet u het Caermersklooster.

Tram 4: van treinstation Gent-Sint-Pieters (perron 20) naar Caermersklooster: tram 4 richting Zwijnaardebrug. Afstappen aan halte Langesteenstraat.

Auto: Komende van de E40 of E17 neemt u de afrit Gent-Centrum en volgt u de P-route naar Parking Vrijdagmarkt. In deze parking kan u uw wagen betalend parkeren en bent u vlakbij het museum.

Liever niet met de auto de binnenstad in? Maak dan gebruik van de gratis parkeerzones Park&Ride aan de rand van de stad en kom met het openbaar vervoer naar het museum. Er zijn Park&Ride zones bij Flanders Expo ( E40/afrit Flanders Expo – tramlijn 1), in Oostakker (E17/ R4, afrit 3 – bussen 17 en 18) en in Mariakerke ( Brugse Vaart/N9 – bus 3).

Hoe is Gent te bereiken vanuit het buitenland?

Gent is centraal gelegen in Vlaanderen en ligt op circa  35 min (per trein of auto) van bv Brussel, Antwerpen en  Kortrijk. De stad is vanuit het buitenland gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig, de Thalys of Eurostar…

 

Mag ik fotograferen?

Fotograferen of filmen is niet toegestaan in de tentoonstelling ‘Voor God & Geld’. Elders in het gebouw mag gefotografeerd of gefilmd worden, maar foto’s, video’s of filmopnamen mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt tenzij dan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van het Caermersklooster.

Mag ik eten of drinken tijdens een bezoek aan de tentoonstelling?

Eten en drinken zijn strikt verboden in de tentoonstellingsruimte.

Is er een catalogus bij de tentoonstelling?

Er zijn twee boeken speciaal voor de tentoonstelling samengesteld. Zij zijn beide in de tentoonstelling te koop:
Prof. Dr. Katharina Van Cauteren en Fernand Huts, Voor God & Geld. Gouden Tijd van de Zuidelijke Nederlanden, Lannoo, 2016. Beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans. 336 pagina’s, hardcover, 25 x 29cm, meer dan 150 full colour illustraties.

Véronique Lambert en Peter Stabel (red.), Gouden tijden. Rijkdom en Status in de Middeleeuwen, Lannoo, 2016. Beschikbaar in het Nederlands en Engels. 556 pagina’s, hardcover, 25 x 29cm, meer dan 300 full colour illustraties.

Ook is er een themanummer van het OKV (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen) samengesteld, dat in de tentoonstelling te koop wordt aangeboden. Auteurs: Niels Schalley, Hannah Thijs, Katharina Van Cauteren. Kunsttijdschrift, 40 pagina’s, circa 40 full colour illustraties.

Tot slot is er natuurlijk de bezoekersgids, geschreven door Vlaams ondernemer Fernand Huts. Deze wordt gratis ter beschikking gesteld, in 5 talen.

Kan ik een gids/rondleiding reserveren?

Geleide bezoeken kunnen gereserveerd worden via

  • vzw Gandante, www.gandante.be | email | +32 (0)9 375 31 61
  • De Gentse Gidsen, www.gentsegidsen.be | email | +32 (0)9 233 07 72
  • Ghent-Authentic, www.ghent-authentic.com | email | +32 (0)9 269 52 18

Is er een tentoonstellingsshop aanwezig?

Er is een shop aanwezig waar u boeken, postkaarten en dergelijke kunt aanschaffen.

Is er een restaurant voorzien waar ik een hapje kan eten of iets kan drinken?

Er is geen restaurant in het Caermersklooster zelf, maar er zijn vele mogelijkheden in de directe omgeving. U bevindt zich in de Patersholwijk. In de smalle straatjes van deze middeleeuwse wijk, vindt U het ene fijne restaurant naast het andere.

Wat is er nog meer te zien/te doen in Gent?

Er zijn veel bezienswaardigheden in Gent. Denk aan het Gravensteen, het Belfort, de Sint Baafkathedraal, het Museum voor Schone kunsten, het SMAK (stedelijk museum voor actuele kunst) of het Design museum.

Alles over Gent, inclusief overnachtingsmogelijkheden, vindt u op deze website: Gent, de stad.

Ik wil graag met een groep komen, kan dat?

Dat kan zeker. We beperken wel de groepsgrootte en de aanwezigheid van het aantal groepen in de tentoonstelling, dit om het bezoek voor iedereen aangenaam te houden. Groepen bestaan uit maximaal 20 personen. Maximaal 1 groep per half uur.

Wat moet ik weten als ik met een groep kom?

Groepen (van min 10 – max 20 personen) moeten hun bezoek ten minste zeven dagen op voorhand boeken.

De reservaties voor groepsbezoeken worden met intervallen van 30 minuten geboekt, dit in het belang van een optimale bezoekerservaring. Groepen worden dus geacht hun bezoek te plannen en hiermee overeenkomstig tickets aan te schaffen. Het is de bedoeling dat de bezoekers tussen het tijdstip dat aangegeven staat op hun ticket en het volgende half uur de tentoonstelling betreden.

U wordt verzocht rekening te houden met andere bezoekers, dus beperk harde of storende geluiden en houd de doorgangen vrij.

Mijn groep is groter dan het maximale aantal van 20 personen?

Mocht uw groep uit meer dan 20 personen bestaan, dan dient u de groep te splitsen en twee of meer reserveringen te maken.

Is het mogelijk om met twee groepen op hetzelfde tijdstip te komen?

Dit is niet in het belang van uw bezoekerservaring, dus als u met meerdere groepen komt, dient u meerdere reserveringen te maken op verschillende tijdstippen. De tweede groep kan in dat geval wel alvast de tentoonstelling ‘Lam Gods’ bezoeken, de eerste groep doet dat aan het eind van hun bezoek. Zo kunt u tegelijk beginnen en eindigen.

Kan ik mijn bezoek annuleren?

Groepen kunnen hun bezoek tot zeven dagen voor de geplande datum annuleren. Individuele bezoekers met een toegangsbewijs krijgen geen geld retour maar behouden hun toegangsrecht voor een ander moment dan initieel gepland.

Hoe annuleer of wijzig ik mijn programmareservering?

Neem aub contact op met het Caermersklooster: bel +32 (0)9 269 29 10 of stuur een e-mail.

Moet ik aan de kassa in de rij aansluiten als ik een groepsbezoek heb geboekt?

Nee, u hoeft niet met uw groep in de rij te gaan staan. De begeleider van de groep kan zich bij aankomst melden. Hou eventuele kortingspassen klaar voor controle.

Wat als ik niet of niet tijdig geboekt heb?

Groepen zonder reserveringsbevestiging hebben geen gegarandeerde toegang op gewenste datum en tijdslot.

Hoe belangrijk is het om mij aan het tijdslot te houden?

Het is de bedoeling dat de bezoekers tussen het tijdstip dat aangegeven staat op hun ticket en het volgende half uur de tentoonstelling betreden. Het Caermersklooster streeft ernaar om laatkomers nog toegang te verlenen, maar onmiddellijke toegang kan niet gegarandeerd worden. U kunt telefonisch contact opnemen met de informatiebalie om uw vertraging door te geven: +32 9 269 29 10.

Hoelang mag de groep blijven?

Het tijdslot heeft enkel betrekking op de starttijd. U blijft zolang u wil (we sluiten wel om 18 uur).

Zijn er speciale arrangementen mogelijk?

U kunt zowel zakelijk, als vereniging of privé een exclusief (avond) arrangement boeken. Het Caermerskloosters is dan uitzonderlijk geopend  tussen 18-20 uur. Voor meer  informatie en reservatie neemt U best contact op met  Carina Mertens via telefoon 00-32-(3) 221 68 12 of email.

Wat kost een exclusief groepsarrangement in de avonduren (nocturne)?

Een nocturne kost € 20,00 per persoon. Dit arrangement omvat:
• Audioguide (bezoek van ca 1 uur) en -geschreven- bezoekersgids, beide beschikbaar in 5 talen
• Het tentoonstellingsboek van Prof. Dr. Katharina Van Cauteren en Fernand Huts, Voor God & Geld. Gouden Tijd van de Zuidelijke Nederlanden, Lannoo, 2016 (1 per koppel)

Vanaf hoeveel personen kan ik deze nocturne boeken?

Dit arrangement kunt u reserveren voor groepen van minimaal 25 personen tot maximaal 150 personen.

Zijn er speciale arrangementen voor scholen?

Ja, er is een schooluitstap ontwikkeld. Deze schooluitstap is bedoeld voor kinderen uit de 3e graad lager onderwijs – maximaal 15 leerlingen per groep en is beschikbaar vanaf 1 september 2016, in het Nederlands. Onder begeleiding van een gids gaan de leerlingen op pad door de tentoonstelling en aan de hand van een spel vol humor: “Wat een streken!” hebben de leerlingen als taak alle misstappen van de ondeugende narren recht te zetten. Deze uitstap omvat ook een lespakket met voor- en nabespreking.

Hoe reserveer ik als school dit arrangement?

Voor meer  informatie en reservatie neemt U contact op met de gidsenvereniging:

vzw Gandante
www.gandante.be
+32 (0)9 375 31 61
email

De Gentse Gidsen
www.gentsegidsen.be
+32 (0)9 233 07 72
email

Wat kost deze schooluitstap?

€ 75 (toegang tentoonstelling inbegrepen)

Hoe lang duurt deze schooluitstap?

Deze uitstap duurt circa 90 minuten