Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Voor God & Geld’ vertelt het verhaal van God, geld en de nieuwe mens in de middeleeuwen.
In een oud klooster in Gent, middenin de middeleeuwse wijk Patershol, herleven van 17 juni tot en met 1 januari de middeleeuwen! Benieuwd naar hoe ze in die tijd werkten, schilderden en zich vermaakten? Waag je eens binnen de kloostermuren en bekijk de tentoonstelling Voor God & Geld met pronkstukken uit de middeleeuwse kunst en het middeleeuwse leven.

Het ‘Silicon Valley’ van de middeleeuwen
Voor God & Geld. Gouden Tijd van de Zuidelijke Nederlanden, zo luidt de volledige naam van de tentoonstelling. Dat er in de middeleeuwen heel wat is veranderd, weet bijna iedereen. Maar waarom dit dan zo’n Gouden Tijd was en welke rol Vlaanderen hierin speelde, daarover bestaan nogal wat vragen! Antwoorden op veel van die vragen worden vanzelf duidelijk als je rondloopt door de tentoonstelling in het Caermersklooster. Dit was het ‘Silicon Valley’ van de wereld – het technologisch, industrieel en handelsepicentrum van de middeleeuwen. En dat werd allemaal mogelijk gemaakt door een ‘nieuwe’ mens die opstond.

De wereld is aan de durvers!
De schilderijen en voorwerpen komen uit verschillende Belgische musea en privécollecties en vertellen een verhaal. Een verhaal over god, geld en vooral over de nieuwe mens die is ontstaan in de middeleeuwen. Deze mensen waren zelfbewust. Lieten zich niet leiden door God of bazen, maar zetten de wereld naar hun hand en speelden een belangrijke rol in de maatschappij. Zie je iets van jezelf terug in die mensen met ondernemersgeest en lef?

Avonturentocht voor de kids
We leven natuurlijk niet meer in de middeleeuwen, dus de middelen om de tentoonstelling voor iedereen leuk te maken zijn behoorlijk uitgebreid. Multimedia en beeldprojecties vormen een moderne aanvulling op de stilstaande kunstcollectie. Daarnaast zijn er audioguides, gedrukte bezoekersgidsen en is er de Pieter-Paul app. Via deze app vind je leuke weetjes en filmpjes over de schilderijen en voorwerpen. Kleine ontdekkingsreizigers en gelukszoekertjes staat tijdens een spannende avonturentocht heel wat te wachten…

 

“Prachtige locatie, schitterende lay-out en prima verzorgde audiotour. Daarnaast een aansprekend verhaal met een heldere link tussen heden en verleden. Kortom, in mijn ogen zeer geslaagd.”